Mal polanšne!

Nekaj časa nazaj sem prijateljici napisal nekaj v poljanskem narečju. Ampak res zelo zelo na hitro, vbistvu dokaj kar nekaj. Ompak okej, je pa po svoje zanimivo 🙂

Francl: Ti Lojze, kej ke bi medva dons šla mal kodol u Jeblana pofirbcat kašne šlevarije kej zgajnaj te žabari.
Lojze: Hja, marbit bi pa res žihar ankat mal u KMŠ-ja skočila, de se ga mal farderbava pa kejšna deklina kušneva! Za dons mam tok al tok pouhn kufar tega golcajna, pa še poornh sm žejn ratu. Kedaj odrineva?
Francl: Čez dve ure se dobiva na Vidmu, de enga takratga rukneva, pol se pa z mojmu Mercedezam zapeleva kodol. Jst grem sam še mal zadarnohat damu, ke sm dons jemu take ceremonije de mi bo žiuce razgnal, jebela cesta!
Lojze: Zmenen, se vidma!

U kmš-ju po dveh urah pa treh šnopcih

Lojze: Taku mama, še sreča de mava parsarčnce, ke tele runde tuki u Jeblan sa pa drage ke svina. Neč čudnga de sa sami reveži tole okol. Pa morm rečt de ga ni čez domač šnopc, ke je z naših žulu narjen! Zdej bi bel pa fajn še mal jet plesat a kok?

Francl: Jebela, čist prou maš, taka pejača ked ja medrug na kmetih nardima, temu se reče dobra pejača, pa brez kešnih šlevastih konzervansu, barve pa še ne vem kerga usega šodra še. Dargač sm pa prejle en marva poškilu okol, pa sm tamle odzad taka fejst deklina porajtu, de se mi še zdejle fajn zdi. Tok de jest grem ka kele pogledat, ti si pa tud kej najd tole okol!

Čez 10 min:

Lojze: Viš ga viš, a ni bel neč akcije al zakva že spet vesiš tole za šankam?

Francl: Ah ne trapi, sm šou do tiste dekline, pa sm ja uprašu če bi se mal zavrtela z menoj, pa se sam nen dedc pojav pa mi reče kašne cujne mam na seb, pa čegav sm de si upam kar tokle do ne hodit pa ja za ples fehtart. Jebela de sm se raj koj pobrau, nekol ne veš kej ma u varžetu. Tok de evo me, pomojem de bova medva dons kar tole za šankam ostala al kok?

Lojze: Ne šlevi, jst sm nama zrihtu dve dekline ke pravta de mata stanvajne tuki u Jeblan, pa ju je strah de bi same šle damu, tok de sm se zmenu de ju bova pospremla.

Francl: Ja ti si pa majstar, pol se pa sam poberma od tole, de me nau še faršlok od tega čudnga lufta.

This entry was posted in Lajf, Smeh. Bookmark the permalink.