Štirijedrni vs dvojedrni procesorji

Vsak ki se zadnje čase odloča za nakup novega procesorja ima na voljo enojedrne, dvojedrne ali štirijedrne procesorje, gotovo bodo kmalu tudi že več, ali pa so že v kakšnem testnem obdobju, nikoli ne veš. In večina jih pride do vprašanja, katerega kupiti.

Enojedrni so že zelo preizkušeni, toda proti večjim bratom nima kakšnega aduta, tako da jih takoj odstranimo od našega kroga izbranih.

Dvojedrni procesorji so na trgu tudi že kar nekaj časa, in v novejših računalnikih povprečnega ranga se večina uporabljajo prav ti.
Pa vzemimo za primer enega boljših dvojedrnih procesorjev povprečnega ranga: Intel Core2 Duo E6850. Nekaj tehničnih lastnosti:
takt procesorja: 3 GHz
predpomnilnik: 4 MB
hitrost vodila: 1333 MHz
delovna napetost: 0.962V-1.350V
poraba: 65W

No, pa da skočimo še na enega štirijedernega malčka ki ima primerljivo ceno z našim dvojedrnikom: Intel Core 2 Quad Q6600
takt procesorja: 2.4 GHz
predpomnilnik: 8 MB
hitrost vodila: 1066 MHz
delovna napetost: 1.100V-1.372V
poraba: 105W

In kako se obneseta na testih hitrosti?
Tukaj imate teste z raznoraznimi programi kot so Winrar, razne igre, 3D studi-ji… In v zaključku ugotovimo da sta procesorja dosegata skoraj čisto enake rezultate, oziroma eden je boljši pri raranju, drugi pa pri 3D programih. In na koncu se rezultat izenači. Pri tem pa je potrebno poudariti tudi da velika večina iger sploh ne podpira več kot enojedrnega procesorja, oziroma da bo delovanje ni odvisno od števila jeder.
V oči pa mi je padla poraba, ki je pri dvojedrnemu procesorju skoraj dvakrat manjša, kar pa le ni tako zanemarljivo.

Torej, katerega kupiti? Jaz osebno bi s štirijedrnim še malo počakal ter si kupil dvojedrnega, čez nekaj časa pa bi kupil štirijedrnega, ko bodo še cenejši ter jih bo več…
če pa imate namen imeti procesor za 3 leta ali več, potem pa se gotov izplača kupiti štirijedrnega.

če pa nam je ravno malo predrag ter še zmeraj hočemo super procesor, je odlična izbira tudi Intel Core2 Duo E6750 ki tiktaka pri 2.66GHz.

Torej, kako bi se odločili ter kakšne so vaše izkušnje?

This entry was posted in Tehnologija. Bookmark the permalink.

6 Responses to Štirijedrni vs dvojedrni procesorji

Comments are closed.