Talno gretje

Talno gretje je sistem ogrevanja pri katerem tla ogrevajo prostor. Nosilec toplote, ki ga talno gretje uporablja, je voda, ki kroži skozi cevi zalite z betonom. Toplota se prenaša na talno konstrukcijo, le ta pa ogreva zrak v prostoru. Talno gretje je najbolj primerno za ogrevanje stanovanjskih hiš, industrijskih objektov, toplih gred in podobnega. V zadnjem času se vse več ljudi odloča za talno gretje prostorov.

Prednosti, ki jih prinaša talno gretje:
– prostor ne vsebuje radiatorjev,
– talno gretje se enostavno in hitro montira,
– toplota, ki seva iz tal se enakomerno razporedi po prostoru od tal do stropa,
– med zračenjem so izgube manjše kot pa tam kjer so radiatorji nameščeni pod oknom,
– v povprečju se stroški ogrevanja zmanjšajo za od 6 – 12 %,
– talno gretje preprečuje dvigovanje in kroženje prahu po prostoru zaradi počasnejšega gibanja zraka,
talno gretje tudi preprečuje veliko izsušenost zraka v bivalnih prostorih.

Talno gretje predstavlja prednost v večji ogrevalni površini, ki oddaja od 50 – 80 % toplote s sevanjem. Radiatorsko ogrevanje oddaja zgolj 30 %. Talno gretje doseže enako toploto prostora z 1-2 stopinji nižjo temperaturo, kar pomeni od 6 – 12 % prihranek energije. Zaradi tega je tudi zrak v prostorih bistveno manj izsušen.

Ko se odločimo za talno gretje moramo paziti na to kakšno vrsto talne obloge bomo izbrali. Izbrati jo moramo že pred montažo, saj je od obloge odvisno katere cevi bomo uporabili za talno gretje, kako bomo le te položili in pa kakšna bo višina temperature ogrevane vode.

Obloge med katerimi lahko izbiramo:
– linolej,
– parket,
– laminat,
– keramika,
– kamen.

Pluta je za a href=”http://www.instalviler.com/talno-gretje” title=”talno gretje”>talno gretje neprimerna, saj je dosti manj odporna in je zato bolj podvržena k obrabi. Prav tako so za talno gretje neprimerne nekvalitetne tekstilne talne obloge, pri katerih lahko zaradi visokih temperatur popusti lepilo in povzroči nastajanje mehurjev na talnih oblogah.

Zima je že pred vrati. Pred nami so vse hladnejši in vlažnejši dnevi. Zagotovite si v stanovanju toplo, poceni in kvalitetno centralno ogrevanje , naj vas zima ne preseneti. Poleg tega pa si pred zimo uredite še vodovodne inštalacije , saj je v hladnih zimskih dnevih zelo težko karkoli popravljati na vaših zastarelih bakrenih ceveh.

This entry was posted in Sponzorske objave. Bookmark the permalink.