Kaj je floorball?

Floorball je najhitreje rastoči šport danes nasploh. Igra za najmlajše, mlade in mlade po srcu. Enostaven, zabaven, hiter in zelo intenziven.
Že od začetka razvoja floorball-a, igra oz. pravila igre dajejo prednost igralcem z tehničnim znanjem. Posledično je igra zanimiva za igralce in gledalce. Najpomembnejše je, da je popolnoma enako primerna za moške kot za ženske. Floorball se igra na dveh dimenzijah igrišč. Standardna velikost igrišča meri 40m X 20m. Standardno število igralcev za eno ekipo v polju je pet in vratar. Floorball se igra v obliki dvoboja med moštvoma, namen igre pa je v okviru pravil igre doseči več zadetkov kot nasprotno moštvo. Manjše igrišče (dimenzije 28m X 16m) je namenjeno predvsem manjšim ekipam in manjšim telovadnim prostorom.
Na manjšem igrišču igrajo trije igralci in vratar. Igrišče je ograjeno z 50 cm visoko ogrado, ki je na vseh vogalih zaobljena. Igralci na igrišču za igro uporabljajo palice iz umetnih mas, razen vratarja, ki varuje vrata(standardna velikost 160cm X 115 cm) načeloma na kolenih, pred zadetkom brez palice. Ekipo navadno sestavlja od 15 do 20 igralcev.Igralni čas je 3 X 20 minut. Igro vodita dva enakovredna sodnika. Pravila igre so izbrana iz pravil drugih športov na način, da naredijo en sam popoln šport. Vključno z neuradnimi ligami, šolami in rekreacijskimi ligami floorball igra precej več kot milijon igralcev.

KRATKA PREDSTAVITEV OPREME IN IGRIŠč:

PALICA
Pri palici je najpomembnejša dolžina palice oz. ročaja (max. 110 cm), kajti le-to v veliki meri vpliva na boljšo kontrolo žogice pri igri. Pri tem je zelo pomembna tudi sam loparček palice, ki je med igro položena na tla. Loparček pri palici lahko po potrebi zamenjamo, dovoljeno pa je tudi zmerno ukrivljanje (max. 3 cm). Druge prilagoditve palice niso dovoljene. Za začetnike sta primernejša bolj elastična palica ter loparček, ki omogočata boljšo kontrolo same žogice.

ŽOGICA
Dovoljena teža žogice je 23 g., njen premer je 72 mm, ima 26 lukenj, je votla, pri tem pa lahko dosega hitrost tudi do 180 km/h. Za igro se pretežno uporablja žogica bele barve. Pri svetli podlagi tal pa pravila dopuščajo uporabo tudi žogice drugih barv.

OPREMA VRATARJA
Vratar je pri floorballu najbolj zaščiten igralec na igrišču. Njegovo opremo sestavlja zaščitna obleka (hlače in dres), čelada ter ščitniki za prsni koš in koleni. Vratar nima palice, žogico odbija oz. lovi z rokama, nogama, trupom in glavo.

VRATA IN VRATARJEV PROSTOR
Mere vrat so 160 x 115 cm, vogala sta zaobljena. Vratar ima pred golom svoj prostor, kamor igralci ne smejo stopiti (2 x 1 m), okrog vratarjevega prostora pa je še en večji omejen prostor izven katerega vratar med igro ne sme igrati z roko (5 x 4 m).

MALO IGRIŠčE
Pri igri na malem igrišču igrajo trije igralci in vratar. Igrišče meri po dolžini 28 m in po širini 16 m (košarkarsko igrišče), ograjeno pa je s 50 cm visoko ogrado. Igralni čas je praviloma 2 x 20 minut z 10 minutnim odmorom med polčasoma.

VELIKO IGRIŠčE
Igra na velikem igrišču predstavlja kraljevsko disciplino tega športa. Igrišče meri po dolžini 40 m in po širini 20 m (rokometno igrišče), omejeno pa je prav tako z ogrado. Večji igralni prostor omogoča še večjo raznovrstnost v igri. V polju igra pet igralcev in vratar. Igra traja 3 x 20 minut, med tretjinami pa sta 10 minutna odmora.

NEKAJ OSNOVNIH PRAVIL IGRE
Pravila so relativno enostavna. V glavnem so prepovedana vsa dejanja, katerih namen je nepravilno ovirati nasprotnika (dvigovanje in držanje palice, odrivanje, izbijanje žogice med nogama, spotikanje, prepovedano je igranje z glavo, roko in skakanje). Za posamezne kršitve si lahko igralec prisluži 2, 5 ali celo 10 minut izključitve. Menjava igralcev se lahko izvaja vsak trenutek, omejena pa je na določeno območje, to pomeni, da igralec ne sme zapustiti igralnega prostora kjerkoli.
Floorball igro nadzorujeta dva sodnika.

Najpogostejše kršitve pravil igre:

Udarec po palici:
Pri floorballu udarec po palici nasprotnika pomeni prekršek, ki je kaznovan s prostim strelom nasprotnega moštva. Pri večkratnih zaporednih kršitvah te vrste pa je igralec izključen za dve minuti.

Visoka palica:
Igralec lahko v bližini igralca nasprotnega moštva dvigne palico le do višine pasu.

Napravilno oviranje:
Pri poskusu porivanja nasprotnega igralca z igrišča ali pri pridobivanju prednosti z uporabo rok sledi kazen.

Vir: http://www.floorball-zveza.si/

This entry was posted in Smučarija ter drugi športi. Bookmark the permalink.

10 Responses to Kaj je floorball?

Comments are closed.