Poslovni račun in sistem e-TRR

Z uvedbo sistema e-VEM, ki omogoča ustanovitev podjetja prek spleta, je bilo potrebno urediti tudi plačilo osnovnega kapitala prek spleta. To se je uredilo s pomočjo sistema, ki se imenuje e-TRR.

To pomeni, da lahko ob ustanovitvi podjetja prek spleta odpremo tudi poslovni račun, oziroma položimo osnovni kapital na račun podjetja, kar je nujno v primeru d.o.o.. Tu sicer obstaja omejitev, saj so trenutno v sistem vključene le 4 banke:

–        Gorenjska banka

–        Banka Koper

–        SKB

–        Poštna banka Slovenije.

Sistem e-TRR je namenjen podjetnikom, ki nameravajo ustanoviti enoosebno družbo z omejeno odgovornostjo in to sami prek e-VEM točke, hkrati pa tudi tistim, ki registracije podjetij opravljajo za podjetnike (VEM točke ter notarji).

Podjetnik lahko vplačilo kapitala za ustanovitev enooosebnega d.o.o. vplača tudi na fizični VEM točki, tam to lahko opravi tudi za ostale d.o.o. (na primer večosebni d.o.o.). Prek sistema e-TRR lahko podjetnik pridobi tudi potrdilo o vplačilu osnovnega kapitala na začasni račun, tako da je v tem primeru obisk banke potreben šele po končanih postopkih na VEM točkah. V primeru, da ne gre za ustanovitev d.o.o. ali s.p. nam pri tem pomaga notar, pri katerem se poleg omenjenih oblik podjetij lahko registrira tudi ostale oblike podjetja (d.n.o., k.d.d., d.d….).

Za dostop do sistema e-TRR je potrebno imeti eno izmed digitalnih kvalificiranih potrdil (SIGOV-CA ali SIGEN-CA, POŠTA®CA, AC-NLB in HALCOM CA). Elektronski podpis namreč izenačuje fizični podpis podjetnika, ki tako v tem primeru ni potreben (ker ustanovitev poteka elektronsko podpis niti ni mogoč). Storitve e-vEM so brezplačne.

This entry was posted in Sponzorske objave. Bookmark the permalink.

2 Responses to Poslovni račun in sistem e-TRR

Comments are closed.